Go-ahead for Aberdeen Science Centre’s £4.7 million revamp

How the interior of Aberdeen Science Centre should look once its £4.7 million revamp is completed
How the interior of Aberdeen Science Centre should look once its £4.7 million revamp is completed

Multi-million-pound plans to revamp a city centre visitor attraction have been given the go-ahead.

Plans were submitted to Aberdeen City Council earlier this year to carry out £4.7 million of renovations at Aberdeen Science Centre.

The facility, on Constitution Street, is in line for a major refurbishment to bring the centre into the 21st Century.

The plans include doubling the exhibition space and creating a new upper floor.

Planners have approved the proposals and a building warrant for the work has also been granted.

A design statement by Halliday Fraser Munro, on behalf of the centre, said a “lack of investment” has seen the building suffer over the years, adding the facility has not “kept pace” with the expectations of a modern visitor attraction.

It added the initial concept was to introduce a mezzanine floor to increase exhibition space.

“This new floor incorporates voids to allow light from above to filter down to the lower level,” it said.

“In conjunction with the new upper floor, we have introduced a new feature stair which links the reception with the new exhibition space.

“This is an open stair which allows views through and up to the exhibits on the new level.”


Keep up to date with the latest news with The Evening Express newsletter


The centre also said the existing coffee shop will be enhanced and additional toilets created for the “anticipated increase in visitor numbers”.

Councillor Michael Hutchison said: “I’m delighted that this has been granted. The team in charge of the science centre have some very ambitious plans that I’m excited to see become reality.”

It was announced in July that bosses have signed a lease with the Bon Accord Centre to take over 107 George Street, the former Co-op supermarket.

Building work includes the removal of partitions and walls so new doors and windows can be put in. The first-floor offices at the centre will also be removed.

The work will take around 12 months to complete and the centre will move into the temporary home for 15 months.

The Inspiring Science Fund – a partnership between the department for Business, Energy and Strategy (BEIS) and Wellcome, Opportunity North East (ONE), the Wood Foundation, Aberdeen City Council and Scottish Enterprise – last year gave the centre a £4.7m funding boost for the transformation.

Breaking